
Website Factory: ONG îți oferă toate uneltele pentru a putea pune pe picioare un site funcțional, curat, responsiv și accesibil oricui. Singurul lucru pe care Website Factory: ONG nu îl poate face este să aleagă informațiile relevante și să le organizeze astfel încât să se potrivească nevoilor fiecărei organizații. Alegerea și organizarea informației din site ține în totalitate de tine.
Înainte de a începe să îți creezi site-ul, amintește-ți că scopul său principal este de a comunica, iar comunicarea necesită o înțelegere reciprocă. Nu este vorba doar despre tine și despre organizația ta, ci mai mult despre felul în care poți crea o conexiune mai bună cu publicul tău.
GÂNDEȘTE-TE
DE CE ai nevoie de un website?
Răspunzând la această întrebare, vei identifica obiectivele site-ului și îți va fi mai clară direcția pe care trebuie să o urmezi.
CUI te adresezi?
Orice comunicare eficientă începe prin înțelegerea publicului țintă. Cunoscându-ți audiența, îți vei putea însuși un stil de adresare potrivit și vei putea expune informațiile relevante.
CE vrei să comunici?
Stabilește mesajul principal și punctele esențiale care îl susțin.
PLANIFICĂ
Imaginează-ți că deschizi o ușă și intri într-o încăpere uriașă, cu tot ce-ți trebuie într-o casă, dar mobilierul este așezat haotic. Chiuveta este lângă pat, cada se află sub masa din bucătărie, cărțile sunt în frigider, fotoliul este răsturnat, iar canapeaua este orientată spre un perete. Probabil ai fi șocat la vederea unui astfel de loc. L-ai considera cel mult un depozit, dar în niciun caz nu un spațiu potrivit pentru a locui.
Acum imaginează-ți că deschizi o altă ușă și intri într-un apartament. Din hol, observi imediat baia pentru oaspeți. În timp ce te îndrepți spre living, vezi în stânga o bucătărie complet funcțională, care are acces la un balcon. În dreapta, un alt hol duce către dormitoare. Mobilierul este același ca în primul spațiu, dar de această dată totul este organizat logic, creând zone diferite, adaptate fiecărei nevoi.
Același principiu se aplică și site-urilor web. Pentru a fi ușor de folosit și, deci, utile, site-urile trebuie să urmeze o structură logică și să aibă sens pentru oricine le accesează pentru prima dată. Având acest lucru în minte, începe să lucrezi la schema site-ului tău.
Dacă nu știi de unde să începi, analizează mai multe site-uri ale altor organizații – poți găsi inspirație, exemple de bune practici și chiar exemple de evitat.
Poți crea schema site-ului folosind o platformă online precum Lucidchart, Draw IO, Gliffy sau pur și simplu folosind post-it-uri. Astfel, vei putea rearanja paginile și subpaginile până când vei obține o structură ideală.
TIPS
Ține cont de DE CE, CUI și CE atunci când creezi schema site-ului.
Începe cu meniul principal și adaugă subpagini în funcție de cum ai nevoie.
Creează mai întâi o schemă simplă, conturând categoriile și subcategoriile principale ale navigării site-ului. De exemplu, sub „Activitatea noastră” poți avea „Pilon 1”, „Pilon 2” și „Pilon 3”. Precum în acest exemplu:


După ce ai stabilit această structură generală, completează fiecare categorie cu informațiile specifice, înlocuind elementele generice precum „Pilon 1” cu denumirile reale ale pilonilor organizației tale. Precum în acest exemplu:
Ține minte: Nu îngropa informațiile în prea multe subsecțiuni. Nimănui nu-i place să caute un lucru esențial printr-un labirint de categorii.
ORGANIZEAZĂ
Imaginează-ți că vrei să gătești pentru prima dată un preparat festiv. Cum ai proceda? Începi să gătești, presupunând că ai toate ingredientele în casă, iar apoi, pe măsură ce citești rețeta, dai fuga la magazin de fiecare dată când vezi că îți lipsește ceva? Sau faci mai întâi o listă de cumpărături, mergi să cumperi toate ingredientele și abia apoi începi să gătești?
Fiecare dintre noi are propriul still de lucru, dar e demonstrat că, indiferent dacă gătești, dacă trebăluiești ceva prin casă, sau construiești un website, munca ta este mai eficientă atunci când ai toate elementele necesare la îndemână.
Folosindu-te de schema site-ului pe care tocmai ai creat-o, începe să aduni informațiile și elementele necesare pentru site – texte, imagini, videoclipuri, linkuri, logo-uri și conturi de social media. Odată ce ai toate acestea, poți începe să îți construiești site-ul. Următorii pași te vor ghida în configurarea detaliilor generale ale site-ului, în crearea fiecărei pagini și îți vor oferi sfaturi și exemple utile. Vei fi gata să îți lansezi site-ul în doar câteva zile.